Menu

Kopen of prive leasen: nieuw of occasion?

Wanneer je zelf op autojacht gaat kun je grofweg kiezen uit een paar opties:

  1. het kopen van een nieuwe auto (jij wordt de eerste eigenaar / bestuurder)
  2. het kopen van een occasion (je wordt de tweede of zoveelste eigenaar)
  3. je kunt zakelijk leasen (mits je werkgever dit aanbiedt of je een eigen zaak hebt)
  4. sinds kort kun je ook kiezen voor private lease (waarbij je een auto huurt voor een langere periode, veelal 36 tot 60 maanden. Jij mag als eerste gebruiker/bestuurder in een splinternieuwe auto rijden in ruil voor betaling van de afgesproken maandelijkse leasetermijnen. De auto blijft het bezit van de leasemaatschappij, en aan het einde van het contract lever je hem weer in.

Voor en nadelen van een nieuwe auto kopen
Naast de hoge aanschafprijs is het grootste nadeel van het kopen van een nieuwe auto de afschrijving (waarde vermindering door gebruik). Veelal wordt er gezegd dat een auto al een paar duizend euro minder waard is zodra je hem de showroom uit hebt gereden. Bovendien kun je je spaarcentjes die je aan de auto uitgeeft niet meer gebruiken als buffer voor iets anders, wanneer je geld leent om een nieuwe auto te kopen wordt de auto feitelijk duurder omdat je rente betaald over de lening.Ook de verzekeringspremie van een nieuwe auto is duurder dan die van een occasion, dit heeft te maken met onder meer de hogere dagwaarde.
Voordelen van een nieuwe auto is wel dat je hem zelf helemaal naar wens kunt samenstellen (kleur, opties etc.) en je de eerste paar jaren vaak bijna geen onderhoudskosten hebt en dit grotendeels onder garantie kan vallen. Kia geeft bijvoorbeeld standaard 7 jaar garantie op een nieuwe auto.

Voor en nadelen van een occasion kopen
Om de nadelen van een nieuwe auto te voorkomen kiezen veel mensen voor het rijden in een occasion. Wanneer je een tweedehands auto koopt hoef je immers niet alleen voor de aanschaf minder diep in de buidel te tasten (of zelfs geld te lenen), maar afhankelijk van de staat en leeftijd van de occasion is ook een groot deel van afschrijving al geweest. Nadelen zijn dat je de auto niet helemaal kun samenstellen naar je wensen en moet kiezen uit het beschikbare aanbod. Bovendien weet je niet altijd zeker hoe goed er met een auto is omgegaan door de vorige eigenaren. Bijvoorbeeld of de auto in het verleden goed is onderhouden. Hoe meer kilometers de occasion  al heeft gereden,  des te meer je dit ook gaat merken in onderhoudskosten. Bijvoorbeeld doordat onderdelen moeten worden vervangen, denk aan nieuwe banden, een V-snaar, of accu etc. Bovendien kunnen  oudere occasions veelal minder zuinig rijden dan de nieuwere modellen waardoor je op jaarbasis flink meer betaald aan benzine. En als je een oudere diesel koopt loop je ook het risico dat je bepalen delen van steden niet eens in mag rijden.

En private lease dan?
Sidns een paar jaar komt bijna iedereen met een toereikend inkomen, leeftijd en rijbewijs in aanmerking voor private lease. De aanbieders zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond gestampt. En ook de traditionele leasemaatschappijen zijn allemaal een private lease label begonnen.
De voordelen van private lease zijn dat je in een nieuwe auto kunt rijden zonder je spaarrekening te hoeven plunderen of een lening af te sluiten. En afhankelijk van de aanbieder kun je ook redelijk nog wat kiezen met betrekking tot de uitvoering van de auto.
De aanbiedingen op tv en in kranten zijn echter vaak wel voorzien van een hoop kleine letters. De vermelde vanaf prijs betreft bijvoorbeeld een erg basic uitvoering met reclame stickers er op, een lange looptijd van 60 maanden (5 jaar),  en een laag kilometrage van slechts 5.000 of 10.000 km per jaar). Wil je een wat luxere uitvoering zonder stickers, kortere looptijd of meer km per jaar? Dan zal je de prijs per maand omhoog zien schieten met tientallen tot honderden euro’s per maand (x de looptijd). Wanneer je meer kilometers rijdt dan afgesproken dan moet je per kilometer buiten de bundel ook nog een bedrag bijbetalen (á 6 of 8 cent per kilometer, afhankelijk van wat in je contract staat).